prof. Naci Görür’den Dr. Adana uyarısı
prof. Naci Görür, Adana’nın Kozan ilçesinde meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi.
prof. Naci Görür, Adana bölgesinin hassas olduğunu belirterek değerli uyarılarda bulundu.
Olası Marmara depremini değerlendiren Prof. Dr. Naci Görür, depremin kesin olarak yaklaştığını belirtti.
“Kırılmamış faylara aktarılan enerji”
prof. Kahramanmaraş’ta depremlerin yaydığı enerjiyi hatırlatan Naci Görür, şunları söyledi:
“Günümüzde deprem olan faylar çoğunlukla sola doğrultulu doğrultu atımlı faylardır. 6 Şubat’ta Güneydoğu’da yani Doğu Anadolu fayı üzerinde çok büyük bir deprem meydana geldi. Doğu Anadolu fayının devamı olan Meyyit Deniz dahil alttan üstten Diyarbakır dersek Hatay’a kadar büyük bir deprem kuşağı oldu. Ardışık iki sarsıntı, 7.7 ve 7.6 meydana geldi.
Muazzam bir güç açığa çıktı. Yanılmıyorsam 4 milyon ton TNT’ye eşdeğer bir güç sözü ortaya çıktı. Tüm bu güç artık kaybolmuyor. Tahminimce bu gücün bir kısmı yüzde 20’ye kadar kesintisiz olabilir. O bölgedeki kırılmamış fay veya faylara aktarılır. Bu enerjiyi sadece sarsıcı faylara değil, bağlantılı olsun ya da olmasın komşu faylara da aktarır.
O yüzden 6 Şubat depremlerinden sonra 7 Şubat’ta hızlıca Adana ve Hatay’a sahip çıkılması gerektiğini söyledim. Sırf bu bahsettiğim transfer olayı yüzünden ve gerçekten de 15 gün sonra Hatay’da 6.4’lük deprem oldu. 15 gün önce söyledik. Belki de Hatay konusunda dikkatli olmak için. ‘Adana’dan da sakının’ dedik.
“Adana bölgesi hassasiyetini koruyor”
prof. Dr. Naci Görür, Adana’da meydana gelen 5.5 büyüklüğündeki depremle ilgili şunları söyledi:
“Şimdi, bugün Adana’da 5.5, 5.6 büyüklüğünde deprem var. Adana’da birçok Doğu Anadolu fay zonu ile bağlantılı veya yakınında deprem üretecek faylar ve fay saçakları bulunmaktadır. 5.6 büyüklüğünde bir deprem oldu, Adana’da kesin olarak belli yerlerde yıkıma neden oldu. Şimdi Adana bölgesi hassasiyetini koruyor.
Diğer faylarda ne kadar stres transferi var, ne kadar stres birikiyor bilmiyoruz. Diyelim ki, Adana havzasındaki birçok fay uzun süredir orada gerilim biriktiriyorsa ve 6 Şubat depremleri, orada düzgün gerilim biriktirmiş olan faya bir güç aktarıyorsa; fayın bardağı taşıran son damlası olabilir ve bir dereceye kadar depremlere neden olabilir.
Dolayısıyla ‘Adana’da dikkatli olun’ dediğimizde ‘Kıbrıs’ta dikkatli olun’ bile dedim. Celal Şengör Bey de hem Adana’da hem de Kıbrıs’ta dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Bunu söylememizin sebebi bu iki büyük deprem ve oradaki levha hareketlerinden dolayı Anadolu levhası 7 metre güney-güneybatıda 7 buçuk metre olduğu için Arap levhasına göre bir gerilim aktarıyoruz. Adana havzasındaki, Kıbrıs’taki ve o bölgedeki faylar ve oradaki fayların gerilimi diyelim. Bunu sahada değişiklik yapmış olabileceği öngörüsüyle söylüyoruz.
Ama şimdi bana Twitter’dan yazıyorlar. Özellikle Adana’da yaşayanlar, ‘Efendim daha büyük deprem olur mu? Nerede olacak? Nasıl olacak?’ Bir anlamda bilmediğimiz bu tür konularda bizi bir şeyler söylemeye zorluyorlar. Büyük bir deprem oldu. 5.6 diyelim. 5.6’dan küçük, 4.6’dan küçük ve daha küçük sarsıntılar olacak. Belli bir sıklıkta, bariz bir ara verene kadar olacak” dedi.
“O kolların, o dalların kırılmasını bekliyoruz”
Marmara’da olası deprem uyarısında bulunan Prof. Aslında farklı şubeler var. O kolların, o parçaların kırılmasını bekliyoruz. İstanbul’da sallama önemli, değişen bir şey yok. Her zaman söylediğimiz gibi İstanbul’u bir şoka hazırlamamız gerekiyor. Kişisel olarak yapmalısın. Bu işin bir anlamı yok. Her zaman söylüyorum, seferberlik ortamında yapılmalı. İstanbul’da sarsıntının yaklaştığı kesin.
Yapılan çalışmalarda, hızlı ve her an gerçekleşebilmesi şartıyla, 1999 depremlerinden başlayarak 1999’dan itibaren 30 yıl içinde olma olasılığının yüzde 62 olduğu belirtildi. Burada 23, 24 yıl geçti. Bu olasılıktan dolayı bence daha umutsuz sonuçlara ulaşılıyor.
Çünkü bu Kuzey Anadolu fayının kuzey kolunda her yıl iki buçuk santimetrelik bir harekete karşılık gelen gerilim artışı oluyor. Ayrıca Türkiye’deki bu tür büyük depremlerin Anadolu fay kuşağına şu veya bu şekilde gerilim kattığını da hesaba katarsak bu işin çok uzun sürmesi mümkün değil.”